Vikten av D-vitamin
Vad är D-vitamin?
D-vitamin är en fettlöslig vitamin och finns i två former. Den mest kända formen är D3 kolekalciferol som människor och djur har. Den andra är D2 ergokalciferol och det är den vegetabiliska sorten. Vi får i oss D-vitamin genom kost och genom solens strålar vilken är den främsta källan. Eftersom vi bor uppe i norden där solen sällan tittar fram så har vi svårt att vi i oss tillräckligt med D-vitamin under större delen av året. I dag finn det tusentals studier som bekräftar detta.
Solen ger oss upp mot 90% av vårt D-vitamin
Hur kommer det sig att nästan alla sjukdomar kommer under vinterhalvåret? Influensa, vinterkräksjuka m.m?
När huden exponeras för solens strålar så bildas det D3 genom kolesterolet som finns i huden. För att detta ska fungera så krävs det att solen står tillräckligt högt upp på himlen och att det är UVB-strålar. UVB- spektrat tränger bara igenom när solen står i 45 graders vinkel. Detta sker endast i Sverige mellan april och september och ungefär mellan 10-16 på dagarna. Då gäller det att vara ute i solen för att fylla på depåerna. Men vi kan bara lagra D-vitamin till en viss gräns. Den som fyller på D-vitaminförrådet ordentligt under sommaren kan lagra vitaminet i upp till några månader, men tyvärr inte så pass mycket att det räcker under hela vinterhalvåret. Under vintern så filtreras UVB- strålarna bort i atmosfären och ger oss därför inget D-vitamin. Från oktober-mars är det bra om man får in D-vitamin från andra källor.
D-vitaminets funktioner
D-vitamin har många viktiga funktioner i kroppen. Det behövs för immunförsvaret, cellernas tillväxt och för nervsystemet. Det spelar en stor roll för skelettbildningen genom att det reglerar kalciumbalansen i blodet och upptaget av kalcium kan bli upp till 20 x mer om vi har tillräckligt med D-vitamin. D-vitamin är också viktigt för muskelstyrka, energiomsättning och sköldkörtelns funktion. Det fungerar även som ett pro-hormon (förstadiet till hormon) och hjälper till att öka produktionen av vårt naturliga kolesterol och testosteron vilket kan höja prestationsförmågan vid träning.
De senaste 10 åren har det gjorts många studier på D-vitamin. I senare studier så har ökad exponering för solljus, ökat intag av D-vitamin och ökade nivåer av vitaminet i blodet visat sig reducera risken för olika infektionssjukdomar, både bakterie och virusinfektioner, depression och även andra inflammatoriska tillstånd genom att D-vitamin ger ett bättre immunförsvar.
COVID-19 och D-vitamin
Vi vet att COVID-19 viruset attackerar ett svagt immunförsvar och det är dess styrka och din svaghet, så vad kan du göra för att styrka din svaghet? Om du redan har ett svagt immunsystem så behöver du göra något för att stärka det och ge dig själv ett extra skydd. Det finns studier som visar att tidigare coronavirus har behandlats med D-vitamin med relativt bra resultat. (Studierna ser du nedan). D-vitamin minskar pro-inflammatoriska cytokiner och pro-inflammatoriska cytokiner ökar inflammation. D-vitamin hämmar dessa cytokiner. Är du sjuk i coronavirus och du har inflammation i dina lungor så skadar det inte med extra support av detta vitamin då det hämmar inflammation och därmed kan vara extra bra att tänka på under dessa tider.
Hur mycket skall man ta?
När man pratar om D-vitamin och dosering så pratar man ofta i internationella enheter (i.e). Den rekommenderande dosen för D-vitamin är 10-20 mikrogram per dag enligt Livsmedelsverket. 1 mikrogram innehåller 40 i.e. Detta innebär en rekommendation på mellan 400-800 ie / dag. Dock visar studier att de flesta av oss behöver betydligt större doser och en normal rekommendation idag kan vara att under en period ta mellan 2000-5000 ie/dag.
Som sagt finns det finns flera olika studier om hur mycket D-vitamin man ska äta. I en studie så tog det så mycket som 3 månader att uppnå normala nivåer och då åt man 1.600 i.e varje dag. Äter man för mycket D-vitamin så kan man få för mycket kalcium i blodet och det i sin tur kan bidra till åderförkalkning samt njurstenar. Men för att komma dit så krävs det enorma mängder och dricker man tillräckligt med vatten (2.5liter) om dagen så är risken väldigt liten att man ska överdosera D- vitamin. För att kroppen skall kunna använda D-vitamin på bästa sätt kan det vara bra att kombinera D-vitamin med K2 och då i den rena formen MK7. K2 hjälper till att transportera kalciumet i blodet och även att föra in kalcium i skelettet.
Kom ihåg att Vit-D skall tas ihop med fett då det är ett fettlösligt vitamin.
San Omega-3 olja som vi har innehåller både Vit-D och K2 bland annat och är en mycket bra produkt för att få i sig både bra fettsyror samt de fettlösliga vitaminerna.
D-vitamin i olika styrkor kan du hitta i vår webshop
Källor:
https://vitamindwiki.com/Acute+respiratory+distress+%E2%80%93+100+percent+of+patients+were+vitamin+D+deficient%E2%80%93+April+2015
https://www.bmj.com/content/368/bmj.m810/rapid-responses
https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2759054/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3756814/
VAD KAN DU GÖRA?
De flesta nordbor behöver Extra D-vitamin under vinterhalvåret
D-vitamin kanske är en av de viktigaste vitaminerna att få i sig då det har så stor effekt på bland annat vårt immunförsvar. Det är svårt för oss nordbor att via kosten få i oss tillräckligt under vintern. Se till att vara ute i solen med sunt förnuft (utan att bränna dig) och ta tillskott på vintern.
Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.
Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.
Göteborgsvägen 74
433 63 Sävedalen
info@lundborgkliniken.se
031-133200
Måndag-Fredag
09.00-17.00
© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.