Glutenfri kost
En glutenfri kost är precis vad det låter som, du tar bort alla livsmedel som innehåller gluten ur din kost. När vi rekommenderar detta i kombination med en lågkolhydrat kost så missförstås ofta detta. Om du har blivit rekommenderad en glutenfri lågkolhydratkost så är det viktigt att den är just glutenfri men skall det samtidigt vara lågkolhydratkost så bör man inte ersätta gluten med glutenfria alternativ då dessa oftast är väldigt rika på stärkelse och snabba kolhydrater. Alltså det blir mer socker och absolut inte lågkolhydratkost.
Men tillbaka till glutenfri kost och hur din kropp kan påverkas av gluten.
Det finns olika typer av reaktioner på gluten, vissa är tydligare än andra. Mycket tyder på att många är känsliga för gluten utan att veta om det. Bästa sättet att ta reda på om du är en av dem är helt enkelt att testa en glutenfri kost och sedan utvärdera hur du känner dig. Detta är relativt enkelt och det finns inget som tyder på att det skulle vara farligt. Du kan också vara en person som tål gluten utmärkt, det vet du dock inte innan du har prövat.
Symptom du kan få av en glutenöverkänslighet är bland annat:
Olika hälsotillstånd som kan förbättras med en glutenfri kost är:
Man kan dela in glutenöverkänslighet i den som går att diagnostisera och som kallas celiaki, man kan också ha ett tillstånd som kallas non-celiac-gluten-sensitivity där man också får en respons från immunförsvaret med IgA och IgG antikroppar. Det kan också vara ett peptidnedbrytningsproblem. Alla dessa påverkar oss i någon grad men är ofta svåra att diagnostisera. Vi kan på kliniken testa IgA och IgG reaktion och vi ser ofta på testerna om det verkar vara ett nedbrytningsproblem. Celiaki testas i sjukvården och är en autoimmun sjukdom. Diagnos ställs genom blodprov och biopsi, det är vanligast att det uppträder när man är ung. Här kan man få skador i tunntarmen.
Det diskuteras mycket kring gluten och att man skall äta glutenfritt. För många är det kontroversiellt och något som bara har blivit en trend. Vi rekommenderar dock de flesta med hälsoproblem att testa att utesluta gluten ur sin kost för att utvärdera hur det påverkas hälsan. Det finns mycket studier på att gluten har en stor inverkan på vår hälsa och på utvecklingen av olika autoimmuna sjukdomar så även om det är svårt att diagnostisera så kan det vara värt att testa att utesluta för att se vad som sker i kroppen.
Gluten är dessutom inte en del av människans ursprungliga kost och när vi började odla spannmål för drygt 10.000 år sedan såg man att mag- och tarmproblem började uppstå. De spannmål vi odlar idag innehåller dessutom väldigt mycket mer gluten än vad det gjorde för bara 20 år sedan, detta pga av förädling och genmodifiering. Gluten är dock inte farligt för alla men är inte en del av vår ursprungskost heller.
Hur testar jag om jag är känslig?
På kliniken kan vi hjälpa dig att mäta effekterna vad gäller inflammation och andra markörer när du ändrar din kost.
VAD KAN DU GÖRA ?
Testa en glutenfri kost Utvärdera hur du mår!
Har du ett hälsoproblem av något slag så kan det vara en idé att testa en glutenfri kost för att se hur du mår. Vi har många klienter som upplever en mycket bättre hälsa när de ändrar sin kost och det är ofta väldigt tydligt i våra undersökningar vilken positiv effekt det kan ha för hälsan.
Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.
Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.
Göteborgsvägen 74
433 63 Sävedalen
info@lundborgkliniken.se
031-133200
Måndag-Fredag
09.00-17.00
© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.