Periodisk fasta
Periodisk fasta - Intermedient fasting, varför?
Försök föra in en dag i veckan med periodisk fasta! Periodisk fasta är en metod att varva perioder av fasta och ätande. Det är numera en populär metod för viktnedgång och förbättrad hälsa. Periodisk fasta är den uråldriga hemligheten för hälsa. Den är uråldrig för att den har använts genom hela den mänskliga historien. Nu återupptäcker många den.
Fasta utförd på rätt sätt kan medföra stora hälsofördelar:
Vad är fasta, skall man svälta?
Hippokrates (medicinens fader) sa att maten skall vara vår medicin - men att äta när man är sjuk är att göda sin sjukdom. Tänk själv när man är sjuk så är inte det man är sugen på en stor middag. Den bästa medicinen kan vara just fasta och vila för att låta kroppen vila och inte behöva jobba med matsmältningen.
Många kan vara oroliga för det här med att fasta men det är gammal kunskap och något man gör i många kulturer runt om i världen. När det kommer till din hälsa så kan det vara bland det viktigaste du kan göra.
För att bränna fett är det ett bra sätt men vad händer egentligen näringsfysiologiskt när vi äter?
När vi äter ökar insulinproduktionen och överskott av energi lagras först i levern och i musklerna som reserv. Är det fullt i levern och musklerna så lagras energin som fett i dina fettceller. Äter du mycket kolhydrater så är det svårt att få fart på fettförbränningen. Fasta kan vara en idé om man har mycket kolhydrater lagrade i levern, musklerna och i fettcellerna. (Det har de flesta som äter det vi i västvärlden ser som normal mängd med kolhydrater och inte motionerar var 3:e timme ungefär).
Hur kan man lägga upp sin fasta?
Man har sett att man får stora fördelar hälsomässigt av att äta så här med olika ätmönster.
Vad kan man äta under fastan?
Ingen mat de timmar du fastar, du måste dricka och det är viktigt. Te är bra, kaffe om man tål det, man kan få ta lite kokos och eller smör i, det bryter inte fastan om du redan innan går på en lågkolhydrat kost. Du kan dricka buljonger. När man bryter sin fasta kan det vara bra att ta en liten sallad en stund före måltiden. Se vad som passar dig. När du äter så passa gärna på att börja att introducera en mer lågkolhydratkost, men du kan kombinera det med vad som helst.
Andra fördelar med periodisk fasta:
Hur kan jag underlätta min fasta?
Var aktiv så du slipper fundera på fastan, arbetsdagar är de bästa dagarna. Jobba t ex över lunchen. Det är när man tänker på mat, går ut och känner lukter som suget kommer. Ibland underlättar det att inte berätta för någon att du gör det, det blir lätt bara missuppfattningar och du måste kanske förklara dig. Säg bara att du gör något för att testa hur din kropp reagerar. Avsätt en vecka åt dig själv, det kan vara svårt innan man kommit in i det hela. Kroppen måste vänja sig, tappa inte modet och bli inte rädd när du får huvudvärk osv. Vi rekommendera att starta försiktigt men du känner själv vad som är bäst för dig. Hetsät inte efter fastan, låtsas som om det inte hänt något speciellt, du har använt dina egna energireserver under din fasta. Du skall inte ha fastan som en ursäkt för att sen få äta vad som helst. Gå gärna direkt vidare på en lågkolhydratkost. Följ ett fasteschema som passar ditt liv. Alla är vi på fest ibland, konferenser, möten osv, men få det att passa in i ditt liv.
Du skall inte fasta om:
Det är väldigt enkelt med periodisk fasta, det finns inget facit på hur länge man skall hålla på, det är helt individuellt. Testa dig fram!
Lycka till med utforskningen av periodisk fasta!
VAD KAN DU GÖRA?
Testa periodisk fasta och känn de Hälsomässiga effekterna
Du kan ha mycket att vinna på att testa periodisk fasta några dagar i veckan. Studier pekar på hälsomässiga effekter som viktkontroll, reversering av prediabetes och typ 2 diabetes, mer energi. Går du på insulin var försiktig då du kan få snabba förändringar på ditt socker. Prata med din läkare.
Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.
Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.
Göteborgsvägen 74
433 63 Sävedalen
info@lundborgkliniken.se
031-133200
Måndag-Fredag
09.00-17.00
© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.