Att läsa en innehållsförteckning

Hur funkar det?


En innehållsförteckning består av två delar: ingredienser och näringsdeklaration / 100g. Den första listar ingredienserna i storleksordning och den andra visar kaloriinnehåll och hur mycket protein, fett och kolhydrater och olika näringsämnens produkten innehåller.


Ingredienser

Här listas ingredienserna i storleksordning, alltså, det som produkten innehåller mest av kommer först och det den innehåller näst mest av kommer på andra plats osv. Var observant på detta då man lätt kan luras här. T ex bröd där det står att det är grovt och nyttigt men där vetemjöl är i särklass den första ingrediensen. Leta efter bröd där vetemjöl inte står först och kanske helst inte alls beroende på hur just du skall tänka.


Näringsdeklaration per 100 g

Här listas hur många kalorier produkten innehåller per 100 g samt varifrån dessa kommer. Du ser även andra näringsämnen som inte är energigivande som vitaminer och mineraler.


För att reda ut:


Energi

Anges i kJ (kilojoule) och Kcal (kilokalorier). Det är vanligtvis Kcal som i vanligt språk betyder kalorier och är det begrepp som används mest. En normal viktig person skall enligt svenska näringsrekommendationer äta ca 2.500 kcal / dag. Men detta kan vara en sanning med modifikation då det beror på hur mycket man tränar såklart samt vart energin kommer ifrån. Energi från fett, protein och kolhydrater används till olika saker i din kropp. Precis som du inte kan tanka bilen med olja. Det används till olika saker. Så principen lika mycket in som ut stämmer inte helt.


Fett

Här kan du se hur många gram fett produkten innehåller per 100 g. Om det tex står 10g fett innehåller produkten 10 g fett per hundra gram. I fett kan det också dölja sig "skadliga" fetter såsom transfetter, dessa går ofta under namnet härdade fetter eller härdat vegetabiliskt fett eller delvis härdat. Vi rekommenderar att man utesluter dessa i möjligaste mån då de är kraftigt inflammationshöjande. Fetterna delas för övrigt upp i:


  • ✔️ Varav mättat fett: hur många gram mättat fett det är är per 100 g
  • ✔️ Varav enkelomättat fett: hur många gram enkelomättat fett det är per 100 g
  • ✔️ Varav fleromättat fett: hur många gram fleromättat fett det är per 100 g


Kolhydrater

Här står det hur många gram kolhydrater produkten innehåller per 100 g. Om det t ex står 20 g kolhydrater så innehåller produkten 20 g per 100g. Detta är något vi rekommenderar att man har kontroll på i och med att många äter för mycket kolhydrater. På en lågkolhydratfattig kost kan man kommas att rekommendera allt från så lite som 20 g kolhydrater / dag under en period upp till 150 g kolhydrater. Så lär dig att titta. Kolhydrater kan delas in i följande:


  • ✔️ Varav sockerarter: Här ser du hur mycket av kolhydraterna som kommer ifrån socker. Här kan alla typer av socker inkluderas såsom : fruktos, fruktsocker, socker, sackaros, sirap, maltsirap, lönnsirap, glukos/fruktossirap, invertsocker (som är socker upplöst i vatten), florsocker, palmsocker, maltodexrin, melass, honung, torkad frukt, samt alla artificiella sötningsmedel såsom aspartam (E951), sukralos (E955), sackarin (E954). Sötningsmedel kan även anges som sockeralkoholer, polyoler t ex sorbitol, mannitol, xylitol, isomalt, laktitol, erytritol, maltitol och polyglycitolsirap. Var obervant på alla dessa. Fast det står att det är sockerfritt, eller inte sötat med socker så dyker dessa upp och de påverkar vårt system.


  • ✔️ Varav fiber: Här ser du hur mycket av kolhydraterna som kommer ifrån fibrer. Fiber kan inte tas upp av kroppen men kan brytas ner av bakterier i tarmen. Det diskuteras om fiber verkligen innehåller kalorier. Det är dock viktigt att du har en bra tarmflora för att fibrerna skall kunna tas om hand ordentligt. Många människor blir dåliga av magen av för mycket fibrer och det har sannolikt att göra med hur tarmfloran ser ut. Vi skiljer lösliga fibrer och icke lösliga fibrer. De lösliga klarar de flesta av väldigt bra och är ofta bra för tarmens peristaltik (tarmrörelse). Fibrer från t ex grönsaker och frukter är lösliga medan fibrer från fullkorn är icke lösliga.


Protein

Här ser du hur många gram protein produkten innehåller per 100 g. Om det tex står 15g protein innehåller produkten 15 g protein per 100 gram. Det säger inget om vilken källa proteinet kommer från och om det således är fullvärdigt protein eller inte. Det kan t ex vara protein från vegetabilier utan fullvärdiga aminosyror. En normal mängd protein / dag att äta varierar också såklart beroende på vikt, kön, ålder, träning osv samt vilken typ av kost man går på. Våra näringsrekommendationer säger att vi skall ha ca 50-70 g protein / dag. Ett ägg innehåller ca 13 g protein, 100 g kyckling innehåller 27g så har du ett hum.


Vitaminer och mineraler

De flesta produkter innehåller en lista på vitaminer och mineraler per 100 g. Dessa kan även vara tillsatta som i lightprodukter eller i vetemjöl där man raffinerat eller, pastöriserat eller gjort något med produkten så de naturliga näringsämnena försvunnit. Då står det varav tillsatt. Det är en av orsakerna till att det är bättre att äta naturliga produkter med naturliga och lättupptagliga vitaminer och mineraler.


Tillsatser och E-ämnen

Ett E-ämne är en livsmedelstillsats som är godkänd i EU. Långt ifrån alla E-ämnen är skadliga för hälsan men det finns en del som är tveksamma och där forskningen går isär. Man bör välja ett livsmedel helst utan E-ämnen eller med så få som möjligt. Lär dig att bli en kritisk konsument och välj de livsmedel med kortast innehållsförteckning.

VAD KAN DU GÖRA ?

Lär dig att läsa en innehållsförteckning Så kort som möjligt rekommenderas

Vi förespråkar livsmedel utan innehållsförteckning men det är såklart svårt att klara fullt ut. Var en kritisk konsument och lär dig läsa innehållet för att ge din kropp så lite onödiga belastningar som möjligt. Det påverkar din hälsa mer än du tror kanske. Färgämnen, glutamat och en rad andra ämnen kan t ex påverka magsäckens kapacitet att bilda magsyra.

Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.


Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.

Göteborgsvägen 74

433 63 Sävedalen

info@lundborgkliniken.se

031-133200

Måndag-Fredag

09.00-17.00

© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.