Immunförsvar

Vi består till största delen av mikroorganismer som bakterier och virus och vi har ett fantastiskt system som håller allt detta i schack.


Men ibland stöter vi på bakterier och virus i vår miljö som vårt immunförsvar har svårt att hålla emot av flera olika anledningar (som vi nämner här nedan) och vi börjar känna oss dåliga. Har vi tur klarar vi oss undan med lite snuva som går över efter några dagar men har vi otur får vi en kraftigare luftvägsinfektion, men de båda beror oftast på samma anledning, att man har ett nedsatt immunförsvar.


Immunförsvaret är ett komplext nätverk av celler och proteiner som fungerar som kroppens första (och bästa) försvarslinje mot skadliga virus och bakterier. Det viktigaste du kan göra för att skydda dig själv och andra är att se till att ditt immunförsvar har full kapacitet och det finns en del knep att göra som kan bidra till ett normalt fungerande immunsystem.


Sömnkvalitet

  • ✔️Sömnen är viktig för din hälsa då det är under sömnen kroppen får en chans att varva ner. Under sömnen sänks blodtrycket, pulsen, kroppstemperaturen och andetagen blir färre och musklerna slappnar av. Immunförsvaret är som mest aktivt när vi sover för det är under sömnen kroppens viktiga hormoner och antikroppar bildas som skyddar dig från sjukdom samt att produktionen av stresshormoner minskar. Kroppen producerar även färre T-celler om du sover för lite. T-cellerna är de immunceller som söker reda på och bekämpar inkräktare. Kroppen bildar T-celler även när du är vaken. Men om du inte sover tillräckligt finns det risk att kroppen ägnar mer tid åt att reparera slitage än åt att tillverka T-celler.


Stressreducering

  • ✔️Immunförsvarets uppgift är att skydda kroppen mot främmande organismer. Långdragen stress påverkar vårt immunförsvar då vår motståndskraft nedsätts och vi drabbas lättare av infektioner såsom förkylningar och andra infektioner.


Motion

  • ✔️Sänker stressnivåerna i kroppen och gör att vi får en bättre syreupptagningsförmåga till cellerna som också är viktigt för ett fungerande immunsystem.


Vad du äter

  • ✔️Att äta hälsosamt har också en viktigt betydelse för vårt immunsystem då immunförsvaret försvagas vid näringsbrist och vid inflammation triggande kost. Det viktigaste av allt och det vi förespråkar är att man äter en näringstät och bra kost med mycket grönsaker, rotfrukter, frukter, bra fetter samt bra fullvärdiga proteiner. Modern mat innehåller generellt sett för lite näringsämnen så länge man inte har möjlighet att äta ekologisk kost. Men att äta varierat och hälsosamt är för många inte alltid så enkelt. Väldigt många väljer dock att komplettera med kosttillskott och här har vi ställt samman det viktigaste kosttillskotten för ett väl fungerande immunförsvar.


Kosttillskott som kan vara bra

D-vitamin

C-vitamin

L-lysin

Quercitin

NAC (visat sig vara bra vid spikeproteiner)

Fläderbär


När man väljer kosttillskott är kvaliteten väldigt viktig för att få så bra upptagningsförmåga som möjligt samt att få i sig de mängder som behövs för att få en effekt. Kontakta oss gärna för individuella råd.


På Hälsopaketet hittar du alltid högkvalitativa kosttillskott.

VAD KAN DU GÖRA ÅT DET?

Kosttillskott för immunförsvaret.


C-vitamin är en kraftig antioxidant som både skyddar cellerna mot oxidativ stress och bidrar till ett normalt fungerande immunsystem. Det har visat sig ha en god effekt för förhindra och förkorta infektioner.


D-vitamin har en förmåga att trimma immunförsvaret så att det reagerar effektivare mot virus och bakterier. Brist på D-vitamin sänker kapaciteten hos en rad olika biologiska system, bl.a. de som hanterar infektioner.


L-lysine är en aminosyra och en nödvändig byggsten för alla proteiner i kroppen. L-Lysin spelar en viktig roll för kroppens produktion av hormoner, enzymer och antikroppar. Studier visar på att l-lysine är effektiv mot just virusinfektioner.

Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.


Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.

Göteborgsvägen 74

433 63 Sävedalen

info@lundborgkliniken.se

031-133200

Måndag-Fredag

09.00-17.00

© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.