Autonoma nervsystemet ANS
Nervsystemet styr de flesta processer som sker i kroppen. Vi har under din test mätt ditt autonoma nervsystem med ett flertal parametrar för att kunna reda ut hur din kropp reglerar sig. Detta är viktiga parametrar då det visar på din kropps kapacitet vad gäller stresshantering och kroppen förmåga till vila, återhämtning samt restitution.
För att förklara så delar man upp nervsystemet i det viljestyrda och det icke viljestyrda systemet. Det viljestyrda är det du använder när du rör dig medan det icke viljestyrda kan vi inte påverka med viljan utan det bara sker av sig själv och styr dina organ. Det icke viljestyrda är det man kallar för det autonoma nervsystemet och det delas upp i sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet.
Det sympatiska nervsystemet:
Sympatiska kan man kalla för gasen - fight and flight. Detta aktiveras vid stress eller om du t ex möter en stor björn i skogen. Ditt fly och fäkta system aktiveras och all din energi går till musklerna för att du just skall kunna springa iväg och fly. Detta är bra vid en sådan situation men inte så bra att ha det systemet på hela tiden då energin går ut till musklerna istället för till alla dina andra organ i kroppen. Detta system aktiverar också stresshormoner cortisol, adrenalin och noradrenalin. Att ha för höga cortsol nivåer hela tiden skadar din kropp på sikt. Binjurarna får jobba hårt och cortisolet i sig själv höjer blodtrycket och gör att dina blodkärl blir stela, alltså utvecklar du lättare hjärt- kärlsjukdom. Du har säkert hört att stress är farligt för hjärtat och att det ofta leder till övervikt också. Det höjer sockret i kroppen och därmed insulinet som vi vet är en farlig faktor och ökar risken att utveckla sjukdom. Men det finns öven delar i det sympatiska nervsystemet som triggas när det pågår mycket saker i kroppen. Jobbar kroppen hårt med att försöka lösa ett problem så kan detta nervsystem också aktiveras. Då är det en kompensation som är bra att den sker, men den skall inte göra det för länge. Vi ser på testerna hur detta system jobbar i din kropp,
Parasympatiska nervsystemet:
Parasympastika nervsystemet kan man kalla för bromsen - rest and digest. Det aktiveras när man smälter maten, sover och när kroppen behöver reparera sig. På våra tester ser vi ofta att detta nervsystem är i obalans. Det kan bero på en matöverkänslighet, alltså något man äter som man inte kan bryta ner optimalt eller som kroppen inte vill ha. Det kan också bero på att man t ex tränar för mycket och att kroppen inte har kapacitet för återhämtning.
Dessa två skall samarbeta så när den ena är aktiv skall den andra vara passiv. Tänk dig när du äter, då går parasympatiska igång för att ta hand om matsmältningen det är därför du ofta blir lite trött efter måltid - rest and digest. När du är stressad eller skall prestera något eller springer till bussen så går sympatiska igång. Det skall vara balans i dessa.
Ibland kan dessa dock fastna i ett läge och det är då det börjar bli problem i kroppen.
Vad kan du känna i kroppen när det blir obalans?
I båda dessa lägen så triggas inflammation i kroppen. Cortisol, stresshormonet triggar inflammation och matsmältningsproblem i sin tur triggar inflammation för att förklara väldigt enkelt.
Har det fastnat i något läge så är det viktigt att komma åt orsaken till detta och vi har skrivit i din rapport vad som är viktigt för just dig att tänka på.
Vad kan jag göra?
Man ser ofta dessa problem vid utmattnings sjukdomar som ME, fibromyalgi, IBS, posttraumatisk stress, med flera
Ofta rekommenderas kvantmedicinsk behandling för att balansera nervsystemet efter att man har tagit tag i det som orsakar att det blivit som det har blivit.
Det går åt mycket näringsämnen när kroppen har fastnat i något av dessa lägen. Du har ev fått rekommendationer på vad som kan vara extra bra just för dig.
Allmänna tillskott som kan vara bra att tillföra:
VAD KAN DU GÖRA ÅT DET?
Autonoma nervsystemet Gasen och bromsen
Vad är orsaken till obalans i ditt nervsystem? Oftast är det kopplat till långvarig stress eller långvariga matsmältningsproblem. Detta ligger i sin tur ofta bakom tillstånd som kronisk utmattnings syndrom och andra hälsoproblem man kan uppleva eller vara diagnostiserad med.
© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.