Mikroorganismer

Vi består faktiskt till största delen av mikroorganismer


De allra flesta är bra för vår kropp och faktiskt livsnödvändiga och dessa lever i symbios med oss, men det finns även skadliga som vi inte skall ha och som kan skada oss. Vi testar mikroorganismer i din kropp på de flesta av våra undersökningar. Ser vi att det är en överväxt av någon mikroorganism i något organ eller systemiskt och att det även är syrebrist och för surt i vävnaden så är det extra viktigt att göra något åt det då dessa mikroorganismer kan ligga bakom utvecklingen av allvarligare tillstånd på sikt. Så har du på din undersökning både överväxt av bakterier eller virus samt dålig cellaktivitet, syrebrist på cellnivå och för surt så rekommenderar vi att du verkligen följer våra råd. En kropp med kroniska hälsoproblem har ofta även problem med mikrorganismer pga att immunförsvaret inte orkar hålla det undan. Du kan ha dessa oönskade mikroorganismer i dina organ utan att ha en aning om det.


Du är alltid under attack av virus och bakterier, varje dag och det är det som är att vara frisk eftersom din kropp är i symbios med alla mikroorganismer. Det är du dina bakterier, virus och ditt immunförsvar. Det är inte virus i sig själv du känner dig sjuk av utan det är ditt immunförsvar som med hjälp av T-celler, B-celler osv och cytokiner som ger dig feber, skapar inflammation och gör att du känner dig sjuk.


Så när du är frisk så har du allt detta men ditt immunförsvar tacklar det och din kropp vinner och blir inte sjuk. Men när du blir sjuk är din kropp för belastad och ditt immunförsvar klarar inte av att hålla undan infektionen. Det är därför det är bra att försöka se till att ens bägare inte är full vad gäller stressbelastning, dålig sömn, dålig kost osv. Allt vi utsätter oss för gör att immunförsvaret måste jobba allt från vad du äter till stress och brist på motion och att du såklart utsätts för virus, bakterier och parasiter utifrån.


Men du kan faktiskt själv styra detta om du skall vinna eller förlora. Din livsstil har väldigt mycket att säga om hur din kropp kan tackla det.


Vad är mikroorganismer?

Vi har mer än 100 biljoner mikroorganismer i våra kroppar. Antalet mikroorganismer är tio gånger fler än antalet celler i kroppen. Bakteriefloran anses kunna bestå av mellan 300 och 1 000 olika arter, men den största delen, 99 procent, utgörs av cirka 30–40 arter.


Bakterier:

  • ✔️är mycket små organismer, bara någon tusendel av en millimeter stora, och består av en enda cell utan kärna. Bakterier finns nästan överallt, i och omkring oss, på huden, i munnen, i tarmarna och i luften, vattnet och på marken. De flesta bakterier har vi nytta av, som till exempel de som håller till i våra magar och tarmar och hjälper oss att bryta ned den mat vi äter. Människokroppen är en mycket gynnsam plats för såväl nyttiga som skadliga bakterier att leva och föröka sig på när de väl tagit sig förbi kroppens olika infektionsförsvar. Huden är det första hindret för bakterier att tränga sig igenom utifrån. I kroppsöppningarna (mun, luftvägar, könsöppningar) finns en svårgenomtränglig slemhinna. Inne i kroppen cirkulerar också ett immunförsvar som känner igen och attackerar främmande organismer. När skadliga bakterier trots detta motstånd ändå lyckats ta sig in och blir kvar i kroppen har en infektion uppstått. Många infektioner lyckas kroppen få bukt med utan hjälp utifrån.


Virus:

  • ✔️ är de minsta biologiska partiklar som orsakar sjukdom. Till skillnad från bakterier kan virus bara föröka sig i levande vävnad, men kan däremot överleva längre på ogästvänliga ytor. De består av genetisk arvsmassa (antingen DNA eller så kallat RNA) och ett skyddande proteinhölje med partiklar som gör att viruset kan fastna på kroppens celler och tränga in i dem. Där överför de sin egen arvsmassa för att få kroppscellen att tillverka nya virus. Virus orsakar många sjukdomar, till exempel förkylning och influensa. Virus har en förmåga att byta ut de partiklar på proteinhöljet som kroppens immunförsvar kan lära sig att känna igen i syfte att förstöra viruset. När dessa partiklar förändras får kroppens immunförsvar svårt att skydda kroppen mot en ny infektion.


Att mikroorganismer har en stor förmåga att variera sin ytstruktur är väl känt. Det är ett skäl till att det är så svårt att utveckla vaccin mot HIV och malaria, och till att nya influensavaccin måste tas fram varje år. Alla mikroorganismer muterar hela tiden och ändrar struktur. De gör allt för att gömma sig och vissa bakterier skapar därför biofilm för att komma undan vilket t ex borrelia infektion ofta gör, men faktum är att biofilmsalstrande bakterier idag står för 60-80% av alla infektioner, det är därför vi har börjat få en antibiotikaresistens. I biofilmen bildas en komplex struktur och bakterien får en annan ämnesomsättning och förökar sig långsammare, det är därför den blir så svår att angripa för vårt immunförsvar och för läkemedel.


Vad kan du göra åt det?

  • ✔️Se till att du har ett starkt immunförsvar - låt inte din "bägare" bli för full
  • ✔️Ät inte mat du inte tål eller kan bryta ner optimalt då ditt immunförsvar då får jobba med det dagligen istället för att jobba med oönskade virus och bakterier
  • ✔️Upprätthåll en god tarmflora med bra mat som göder dina tarmbakterier, grönsaker gärna fermenterade är bra och det kan även vara bra att ta en bra probiotika t ex Sanbiota Adult
  • ✔️Stressa ner och motionera


Övriga tillskott som kan vara bra att ta och att ha hemma i sitt medicinskåp:

  • ✔️Vit-D finns det en uppsjö studier kring som visat sig vara väldig viktigt att ha goda nivåer av (under perioder kan man ta 5000-10000 iu/dag)
  • ✔️C-vitamin är bra inte minst vid akuta problem (2-4 g/dag)
  • ✔️L-lysin (en bra aminosyra vid virus och bakterier, ca 2000 mg / dag)

VAD KAN DU GÖRA ÅT DET?

Ett starkt immunförsvar jobbar i Symbios med dina mikroorganismer

Vad är det som har gjort att du kanske har en överväxt av mikroorganismer? Det är viktigt att skapa en miljö i din kropp där ditt immunförsvar har kapacitet att tackla dina eventuella inkräktare. Det är inte ovanligt att något så enkelt som att du äter något du inte tål så bra eller inte bryter ner optimalt kan vara en orsak till att ditt immunförsvar är upptaget och inte har tid för virus eller bakterier.

Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.


Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.

Göteborgsvägen 74

433 63 Sävedalen

info@lundborgkliniken.se

031-133200

Måndag-Fredag

09.00-17.00

© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.