Insulinresistens

En av de viktigaste parametrarna för god hälsa är att ha ett normalt insulin. På kliniken kan vi testa detta och vi ser att det är väldigt vanligt med för högt insulin och det kryper ner i åldrarna. Visade din test på för högt insulin så skall vi förklara olika orsaker till det här. Vi skall också reda ut skillnad på högt insulin, högt socker, diabetes typ 2.


Vi är väldigt glada att vi kan testa insulinresistens hos oss då den konventionella medicinen tittar främst på blodsockret, men då är det redan för sent. Det är en fördel om man kan se på insulinet och det är där vi bör ha fokuset för att bromsa sjukdomsutvecklingen, insulinresistens börjar minst 7-15 år tidigare, alltså långt innan du väl utvecklar diabetes.


Att testa insulin inom den konventionella medicinen är ett lite krångligt sätt och inget man gör som standard då det är en test som tar många timmar. Man injicerar både insulin och glukos och mäter flera gånger under flera timmar. Dock kan man göra denna test nu med andra teknologier som vi använder på kliniken. Den tekniken har guldstandardmätning för att testa insulin idag.


Enl senare forskning är insulinresistens ett av de största hoten mot god hälsa och 80% av dagens moderna sjukdomar orsakas av vår livsstil varav insulinresistens är triggern till ett stort antal av våra moderna sjukdomar som just diabetes, hjärt/kärl sjukdom, alzheimers, övervikt/fetma olika autoimmuna sjukdomar, sköldkörtelrubbningar, PCOS och cancer. Du behöver inte vara överviktig för att ha insulinresistens men att ha insulinresistens eller för högt insulin är skadligt för vår hälsa på många sätt.


Idag har 1 av 3 prediabetes alltså för höga insulinnivåer oavsett vikt. Insulinresistens kan du som sagt ha 7-15 år innan du utvecklar sjukdomen diabetes typ2 men innan det kan du får en rad andra sjukdomsbesvär. När du blir insulinresistent så har du celler som inte längre responderar på insulinet och du får något som kallas hypersinsulini. Detta är vanligast i leverceller, muskelceller och fettceller. Det som sker är att glukos (socker) inte längre kan tas upp av cellerna och vi får för högt socker i blodet och i vävnad. Kroppen lagrar då överskott av glukos i fettcellerna till sist, därav övervikt hos många.


Varför är det då så relaterat till moderna sjukdomar? Senare forskning har visat att du kan få insulinresistens i olika celler och det beter sig olika i olika celler. T ex om äggstockarna blir överstimulerade av insulin får vi en överstimulerade ovariecell och den börjar producera testosteron och östrogen och den normala östrogenpiken man har vid ägglossning sker inte. Detta kan t ex bli ett problem när man vill bli gravid och kan vara det som ligger bakom tex PCOS bland annat. Man har sett att olika celler i kroppen reagerar olika på överstimuli av insulin. Blodkärlen skall tex producera NO (kväveoxid) men insulinet påverkar bildandet av NO och kärlen blir stela. Det är bla en av orsakerna till högt blodtryck. Ja du förstår att det kan ställa till med mycket problem i kroppen.


Varför får du för högt insulin?

  • Kolhydratintaget i kosten - värst är snabba kolhydrater som bröd, ris, pasta, stärkelse (potatis), socker osv
  • Stress och för högt cortisol som stress skapar. Cortisol är antagonist till insulin, även som medicin i from av cortison preparat, så därför kan det vara skadligt att ta cortisonpreparat under längre tid eller överhuvudtaget. Man har sett på djurstudier att de som matas med cortisonpreparat utvecklar insulinresistens, man har även gjort mänskliga studier på cellnivå och sett likadana resultat.
  • Infektion höjer också insulin, det höjer våra cytokiner, cytokiner som aktiveras för immunförsvaret för att ta hand om inflammation. Kroppen får då ett motstånd mot insulin och mer produceras men detta är tillfälligt och skall inte fortgå.
  • Dålig matsmältning, bryter du inte ner maten som du skall i magsäcken så krävs det ytterligare insulin för fortsatt nedbrytning av kolhydrater. Detta har vi tydlig erfarenhet av från kliniken och efter våra Heidelberg tester där vi sett hur insulinresistens kan gå ner när du får ordning på matsmältningen.
  • Det man också sett kopplingar till är intaget av Linolensyra, den vanligaste fettsyran i modern tid, den fanns inte förr. Linolensyra kommer från utvinning av solros, soyaolja, matolja. Dessa fettsyror gör cellerna insulinresistenta. Därför rekommenderar vi inte att man använder dessa oljor hemma. Kom också ihåg att dessa oljor är de vanligaste i alla snabbmat, kex, kakor osv.

Vad kan du göra åt det?

  • Kosten, motion, sömn, stress. Det är hela livsstilen som är avgörande för att komma i balans och insulinresistens är ofta enkelt att påverka.
  • Det som påverkar är hur ofta vi äter, hur vi kombinerar maten, kolhydrater/fett/protein. Mättat och omättat fett kontra insulinresistens.
  • Kosten har mest att säga att äta en lågkolhydrat kost är den snabbaste och effektivaste vägen. Vegansk lågfett kost har också effekt på vikten men den har andra nackdelar. Periodisk fasta har tydliga positiva effekter på insulinet.
  • Vikten av träning har stor impact på flera funktioner. Förutom att göra muskelcellerna mindre känsliga för insulin och därmed ha effekt på viktnedgång så är det oerhört viktigt för att få ner stress, sömnproblem och inflammation.

Bästa träningen för insulinresistens:

Passa på att maximera fördelarna med dina träning. Gör något med motstånd t ex upp och ner från en stol, stå still i en position tills musklerna börjar brinna. Sen är det alltid bra att få upp lite puls. Power walka mellan lyktstolpar så du får upp lite puls, ta trapporna. Hitta något som passar dig men rör på dig.


Vad kan vi hjälpa dig med för att komma i balans?

Du kan läsa mer om olika kostplaner och periodisk fasta här på vår sida. Du kan även följa vår metabola kur som är väldigt effektiv för att komma i balans vad gäller insulin och socker. Vi hjälper dig också att se att dina värden rättar till sig samt kan stimulera både kväveoxid, lymfa mm på kliniken för snabbare resultat.


Är du osäker på hur vi kan hjälpa dig extra så kontakta oss och behöver du hjälp så följ någon av våra kurser.


VAD KAN DU GÖRA ÅT DET?

Det viktigaste är främst din Kost och din stressbelastning!

För det första är det såklart viktigt att reda ut varför just du har insulinkänslighet. Att börja med lågkolhydratkost och periodisk fasta är oavsett väldigt effektivt och något vi rekommenderar de flesta med insulinkänslighet att börja med.

Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.


Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.

Göteborgsvägen 74

433 63 Sävedalen

info@lundborgkliniken.se

031-133200

Måndag-Fredag

09.00-17.00

© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.