Hjärt- kärlfunktion
Hjärt och kärlfunktion, ditt kardiovaskulära system är komplext och styrs i mångt och mycket av det autonoma nervsystemet (ANS). Alltså stress och kroppens förmåga till återhämtning och restitution.
Här kommer en liten hjärtskola. Vi vet att det är mycket text och det är inte meningen att du skall läsa allt. Du kan fokusera på det som kan vara intressant för just dig utifrån din rapport.
Liten Hjärtskola
Hjärtat är en muskel som har till uppgift att pumpa runt blodet i din kropp. Det är en muskel som jobbar precis hela tiden, så var snäll med ditt hjärta.
Fakta om hjärtat:
Hur fungerar då hjärtat?
Med en frekvens av sextio slag per minut drar sig hjärtat samman, och hjärtats vänstra kammare pumpar friskt, syrerikt blod från hjärtat, ut genom artärerna och ut i kroppen. Efter sammandragningen vidgar sig hjärtat igen och blodet från kroppen återförs till höger förmak och höger kammare via venerna, som leder till hjärtat. Den högra kammaren i hjärtat pumpar därefter blodet genom lungorna, där blodet syresätts och koldioxid släpps ut. Därefter förs blodet via vänster förmak tillbaka till vänster kammare, som pumpar ut det syrerika blodet i kroppen på nytt. Blir det fel någonstans i denna kedja att det är för trångt i kärlen pga förkalkningar eller förfettningar, att kärlen drar ihop sig i någon allergisk reaktion och att hjärtat pumpar för kraftigt som en kompensation för detta så får det en rad konsekvenser. Blodet rinner för långsamt genom dina blodkärl och plötsligt så syresätter du inte kroppen som du skall på cellnivå. Blodtrycket höjs eller pulsen går upp. Kroppen gör vad den kan för att kompensera för något som sker i kroppen.
Som vi sa så påverkar ditt autonoma nervsystem detta väldigt mycket.
Vilka är de viktigaste faktorerna som påverkar ditt hjärtas funktion?
Nedan kommer nu generella förklaringar på faktorer som rör hjärtat. Det är väldigt mycket som påverkar de parametrar vi har testat. Är du hjärtsjuk så har din läkare full kontroll på dig. Ser vi avvikelser så förstår du nog när du läser nedan förklaringar att det är väldigt mycket som påverkar hjärtats funktion, detta utan att du för den delen håller på att utveckla hjärtsjukdom.
Återigen tittar vi på orsaksfaktorerna som påverkar hur kroppen reglerar sig och försöker hjälpa din kropp att komma i homeostas - balans. Det finns alltid en orsak till att hälsoproblem uppstår och vi vill hjälpa dig innan ett problem har uppstått.
VAD KAN DU GÖRA ÅT DET?
Med fysisk aktivitet och bra kost hjälper du till att Hålla igång ditt blodomlopp!
Våra parametrar vad gäller hjärt, kärlhälsa gör att vi har större möjlighet att förebygga din hälsa för ev framtida problem. Den förebyggande vården är avgörande och kom ihåg att vårt självläkande system är fantastiskt bara vi ger det rätt förutsättningar. Bra mat och näring samt ev näringstillskott är viktigt. Cellregleringsmadrassen har fantastiska effekter på din cirkulation också samt bra träning för hjärtat.
Högt blodtryck kallas på läkarspråk för hypertoni, Blodtrycket anges med två siffror, exempelvis 120/80.
1. Första siffran är övertrycket (då hjärtat drar ihop sig, ”systoliskt” tryck). Det är det högsta trycket i blodkärlen.
2. Andra siffran är undertrycket (då hjärtat slappnar av mellan slag, ”diastoliskt” tryck). Det är det lägsta trycket i kärlen.
Generellt sett varierar blodtrycket precis som pulsen och påverkas av det så kallade autonoma nervsystemet. Huruvida kroppen eller psyket är i vila eller under ansträngning påverkas pulsen och blodtrycket. Till exempel spelar fysisk aktivitet, matintag, stress, värme/kyla stor roll. Om man sovit dåligt påverkar det också puls och blodtryck liksom om man tränat, är sjuk, har ätit för lite eller har vätskebrist. På sommaren har många lite lägre blodtryck jämfört med på vintern. Det beror förmodligen på värmen som gör att blodkärlen vidgas, kanske även på att man tar det lugnare och blodtrycket går ner. Dessutom har många högre blodtryck på morgonen strax efter det att man stigit upp. Oftast är blodtrycket lägst på natten. Dricker man alkohol på kvällen brukar blodtrycket vara högre på morgonen efteråt.
Har du högt blodtryck rekommenderas att du uppsöker läkare, i vissa fall kan det bero på ovan och det kan vara bra att ha en blodtrycksmätare hemma och testa sitt blodtryck för att följa det.
Strokevolym är den mängd blod som pumpas ut från vänster kammare per hjärtslag och är kopplat till cardiac output (hjärtminutvolym). Långvarigt högt blodtryck leder ofta till sänkt strokevolym. Alltså pumpar hjärtat ut för lite blod. Ett stort hjärta pumpar mera blod och behöver inte slå lika många slag för att pumpa ut sina ca 5 liter blod / minut. Hög slagvolym ser vi ofta hos folk som tränar mycket och det är helt normalt. Det kan också öka när kroppen behöver extra mycket syre, t ex vid inflammation och är då också en normal kompensation.
Detta påverkas också precis som blodtrycket av det autonoma nervsystemet och kan ändras t ex av hormoner i kroppen som adrenalin, noradrenalin och acetylkolin.
Så för att förklara:
Sympatiska nervsystemet aktiverar adrenalin och noradrenalin som leder leder till ökning av heart rate (pulsen) och styrkan i kamrarnas sammandragning. Stress är en viktig faktor här, det kan vara yttre stress men även stress i din kropp pga av belastningar av olika slag.
Parasympatiska påverkar ett ämne som heter acetylkolin och det minskar, sänker heart raten (pulsen). En vanlig koppling vi ser här är en matsmältningsrubbning som påverkar det parasympatiska nervsystemet.
Hjärtminutvolym är den volym blod som pumpas av hjärtat varje minut. Den är lika med hjärtfrekvensen multiplicerat med slagvolymen. Slagvolymen kan beräknas som den mängd blod som pumpas ut ur en av hjärtkamrarna vid varje hjärtslag.
Kroppens blodtryck bestäms av detta och påverkas i sin tur av motståndet i kroppens kärl, så kallad systemsik vasculär resistens (SVR).
Om hjärtats puls är 70 slår det alltså med 70 slag i minuten och 70 mml blod pumpas ut från kamrarna i ditt kärlssystem, det innebär at ca 4.9 liter blod pumpas ut varje minut. Hos en frisk vuxen människa är blodvolymen ca 5 liter / minut och det är det som hjärtat pumpar ut.
Vid hårt fysiskt arbete eller träning kan blodvolymen öka till 20 liter/minut. Om detta sker utan att man tränar så innebär det en reglering från autonoma nervsystemet där sympatiska nervsystemet och parasympatiska nervsystemet regleras för något som pågår i kroppen. Detta nervsystem regleras av stress, sjukdom, vätskebrist, matöverkänslighet, matsmältningsproblem, om du har ätit för lite eller för mycket, vätskebrist osv. Det finns många orsaksfaktorer till obalans och vi försöker hitta denna på din undersökning för att optimera din hälsa, det gäller även dig som tränar mycket.
Lipidprofil är en mätning av blodfetterna som kolesterol och triglycerider.
Att ha för höga blodfetter är generellt kopplat till hjärt/kärlsjukdom på sikt. Inflammation i kärlen är den tydligaste kopplingen till detta och det är i sin tur livsstilsrelaterat och kan i tidigt skede regleras med just din livssstil såsom kost och motion och stresshantering.
Det är viktigt att man äter en lågkolhydratkost främst låg på socker, söta saker och snabba kolhydrater såsom stärkelse från vete, potatis och andra stärkelserika livsmedel då det triggar inflammation i kärlväggarna.
Vår erfarenhet och forskningen visar på att man kan påverka detta genom just livsstilsförändringar och det är det viktigaste man generellt kan göra för en god hjärt/kärl hälsa.
Det är bra att äta mat med hälsosamma fetter som fet fisk med omega-3, nötter och frön och en bra ekologiskt olivolja med hög kvalitet. Att tänka medelhavskost är bra för hjärta och kärl.
Viktiga tillskott för dina kärl kan vara, omega-3 och C-vitamin främst. Det finns mycket annat men detta är vad vi ser är viktigast.
Går du på kolesterolsänkande läkemedel prata med din läkare om du gör livsstilsförändringar. Din livsstilsförändring kan leda till att du inte behöver ditt läkemedel, men diskutera alltid detta med din läkare.
Ibland fungerar inte blodets koagulationsförmåga som den ska utan ger i stället upphov till proppar i blodet. Koagulation är levrat blod.
Blodets uppgift är bland annat att förse alla våra celler i kroppen med syre. Det är hjärtat som pumpar runt blodet i kroppen genom blodkärlen, som i sin tur leder blodet till och från hjärtat. Blodkärlen som leder blodet från hjärtat kallas artärer, och venerna för blodet tillbaka till lungan för att syresätta den på nytt. Att blodet flyter fram i våra blodkärl är livsviktigt för oss och är det som gör att vi håller oss vid liv.
På våra tester ser vi om det finns en ökad risk att utveckla blodpropp och ger dig råd för att minimera risken för det.
Långa perioder av stillasittande, övervikt, högt blodtryck, diabetes, höga blodfetter, dålig blodcirkulation, rökning är alla saker som påverkar koagualtionsrisk och detta är också faktorer som du kan påverka med din livsstil.
Motion är väldigt viktigt så du håller igång ditt blodomlopp, annars är det bara hjärtat som får göra jobbet. Det är också viktig är att få ner inflammation i kärlväggarna som även det är relaterat till ovanstående. Så även här kan du påverka med din livsstil: vad du äter, hur du rör dig, rökning osv.
Det är vanligast att få en blodpropp i benet, det kan då kännas varmt och svullet. Om den lossar kan den följa med blodströmmen till lungorna och bilda en propp där. Känner du plötslig andnöd, bröstsmärta, oro osv bör du uppsöka läkare omgående.
Det finns även en rad ärftliga sjukdomar som ökar risken för blodpropp.
Har du haft en hjärtinfarkt eller stroke så går du förmodligen på koagulations hämmande läkemedel. Några av dessa har restriktioner vad gäller t ex att ta omega-3 fettsyror som tillskott. Prata alltid med din läkare om vad som passar dig så du inte gör något som är kontraindikerande.
Det är det totala motståndet kärlen känner för att pumpa runt blodet i din kropp. Kärlresistens beskriver i vilken grad blodkärlen i det kardiovaskulära systemet - artärerna, kapillärerna och venerna - påverkar blodflödet till kroppens olika organ. De viktigaste egenskaperna som bestämmer resistansmängden är kärlets diameter och längd och blodets viskositet eller tjocklek. Av dessa tre faktorer är kärldiametern den mest betydande.
Sen finns det något som heter vasokonstriktion, som är sammandragningen eller minskningen av blodkärlets diameter. Detta ökar det vaskulära motståndet.
Tänk dig att dina kärl är som en trädgårdslang, de skall vara som en mjuk böjbar slang. När man åldras stelnar kärlen precis som trädgårdslangen, det blir hårt och stelt, elasticiteten avtar. Inflammation i kärlen påverkar detta, atheroscleros (förkalkning, förfettning) påverkar. Drar kärlen dessutom ihop sig så blir det ännu mindre diameter i blodkärlet. Så tillbaka till slangen, så på ungefär samma sätt som slang- och kranmunstycken begränsar eller ökar trycket på vatten som strömmar genom ett rör eller slang så innebär hög vasculär resistens att hjärtat måste arbeta kraftigt för att kunna pumpa runt blodet i kroppen.
Många är inte medvetna om detta tillstånd och det är något som kan pågå i det tysta i många år innan det utvecklar sig till något allvarligt. Högt blodtryck kan orsakas av ett ökat systemisk vaskulärt motstånd. Det är många parametrar i hjärtat som påverkas.
Även här kan man påverka detta i ett tidigt skede med sin livsstil där kost, motion och stress är de viktigaste faktorerna. När det kommer till kosten så finns det även kopplingar till matsmältningrubbningar och matöverkänsligheter som påverkar din motstånd och resistens i dina kärl.
Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.
Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.
Göteborgsvägen 74
433 63 Sävedalen
info@lundborgkliniken.se
031-133200
Måndag-Fredag
09.00-17.00
© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.