Hur skall jag tänka kring socker?

Socker höjer ditt insulin och insulin är triggern till inflammation och sjukdom, det är därför det är så viktigt att minimera sockerintaget rent generellt och välja rätt sockerarter.


Vi vet idag att socker är den största boven till inflammatoriska sjukdomar såsom, diabetes, hjärt/kärlsjukdom, alzheimers, cancer osv. Det gäller tyvärr alla former av socker som naturlig honung, lönnsirap, agavesirap, vanligt hederligt strösocker, vi har också de naturliga sockeralkoholerna som, erythritol och xylitol och stevioglykosider. Sen har vi förstås de industriella sockerarterna som fruktossirap och de artificiella sockerarterna aspartam, acesulfam-K och sukralos. Dessa är vanliga benämningar i våra livsmedel idag.


Sen har vi det som kallas för det dolda sockret. Dessa är svårare att upptäcka än de som du hittar i godis, kakor, bakverk osv. När du ser att maten innehåller. Deta socker är ofta tillsatt i högst otippade livsmedel och gör det svårare att upptäcka. Detta hittar man ofta i yoghurt, flingor, kryddor, pålägg och faktiskt även i kyckling och en rad andra livsmedel. Benämningar på dessa kan vara: maltodextrin, maltossirap, fruktos, fruktossirap, glukos och glukossirap


Om du skall gå på en striktare lågkolhydratkost och börja komma igång med sundare måltidsvanor så bör du helst undvika socker helt och hållet i alla dess former.


Men jag vill ju äta något gott! Hur gör jag?

Har man väl ändrat kosten och gått över på en lågkolhydratkost så brukar det värsta sockerbegäret försvinna rent generellt, ju längre man orkar hålla sig ifrån ju lättare går det på sikt. När man ersätter socker med annat så håller man kvar sockerbegäret ändå så vi är generellt inte förespråkare för ersättningar i någon stor grad. Bakar du bara någon enstaka gång och behöver socker kan vi tycka att man lika gärna kan använda vanligt hederligt strösocker. Ofta kan man minimera mängden ganska rejält och det smakar ändå sött. Det är en vanesak, har man varit ifrån socker en längre period så smakar sött plötsligt väldigt sött och man kan använda en mindre mängd.


För dig som ändå vill baka oftare och vill använda ett sötningsmedel så rekommenderar vi i första hand:

  • ✔️ Erytritol (Sukrin)
  • ✔️ Stevia
  • ✔️ Stevia + Erytritol (Sukrin+ eller ICA´s sötströ)


Den blandade sorten tycker många är än de andra då när de är rena kan ha lite bismaker, dessa försvinner i den blandade varianten.


Generellt är vi som sagt inga förespråkare av socker eller sockerersättningar rent generellt då det oavsett lätt triggar sötsuget. Det finns inte heller några långtidsstudier på vad som sker i kroppen med sötningsmedel. De ovan jag nämnt som ersättningar är dock naturliga men vi vet inte säkert hur de framställs.


När du är insulinresistent så är du naturligt sugen på socker och kolhydrater, detta är en tydlig indikation på att du har en överkänslighet och bör ta detta allvarligt. Du får kontroll på detta genom att ändra din kost. Bröd, ris, potatis, pasta, söta drycker, kakor, bullar osv triggar ditt insulin, ju mer sugen du är på detta ju större problem har man ofta.


Exempel på sockermängd under en dag:

Vi träffar ofta personer på kliniken som tycker att de äter sunt och det kan låta så när man berättar, men när man granskar det kanske det inte är så bra i alla fall: Nedan är ett exempel från en matdagbok en klient fört:


Till frukost: 2.5 dl yoghurt med müsli på och 2 dl juice - 48 g socker


Mellanmål: 2 dl köpt smoothie - 20 g socker


Lunch: sallad med dressing - 3 g socker


Mellanmål: 1 burk smaksatt kvarg - 28 g socker


Detta är 99 g socker vilket motsvarar 28 sockerbitar. Då är inte middagen medräknad med potatis och kött och sås osv.


Vi vill bara illustrera hur lätt det är att lura sig.

VAD KAN DU GÖRA?

Det farliga sockret Ju mer sug du har ju närmre kan du vara att utveckla diabetes

Kom ihåg allt det dolda sockret som finns i en rad livsmedel idag. Ju mer du minimerar ju mindre sug får du. Har du ett stort sug så är du ofta redan på väg att bli insulinresistent, dina hormoner säger åt dig att äta mer. Du måste själv ta tillbaka kontrollen och inte låta dina hormoner lura dig.

Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.


Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.

Göteborgsvägen 74

433 63 Sävedalen

info@lundborgkliniken.se

031-133200

Måndag-Fredag

09.00-17.00

© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.