Låg FODMAP kost

Vad är FODMAPs?

Det kan vara kosten för dig som lider av IBS och andra magbesvär. FODMAP är vissa kolhydrater i kosten som av någon anledning är svåra för vissa bryta ner och det som sker är att i stället för att brytas ner i tunntarmen så går de vidare till tjocktarmen och bryts där ner av de biljoner av bakterier som lever där. Dessa bakterier får kolhydraterna att börja jäsa och då får du gasbildning, fiser lätt och blir lätt uppblåst. Det kan också ge smärta i tarmen då den sväller upp därför att de icke nedbrutna kolhydraterna också kan dra till sig extra vätska.


Det finns flera studier som visar på att denna kosten kan vara effektiv för att minska IBS och andra besvär med magen.


Även andra vanliga IBS besvär som diarré eller förstoppning samt trötthet, utmattning, illamående och halsbränna kan ha en koppling till intag av FODMAPs.


FODMAP står för Fermenterbara Oligosackarider Disackarider Monosackarider and Polyoler.


Vilka är då dessa kolhydrater?

  • ✔️Laktos – alla mjölkprodukter där de värsta är mjölk, färskost och youghurt. Grädde, smör och fet yoghurt och hårda ostar har mindre mängd
  • ✔️Fruktos – frukt, torkad frukt, honung, agave nektar, glukos sirap, söta viner, du hittar detta i saft, läsk och en mängd sötade livsmedel. Vissa grönsaker som blomkål, broccolistammen, lök, vitlök, vitkål, sparris, kronärtskocka innehåller också fruktos
  • ✔️Fruktaner – vete, råg, korn, pasta, couscous, lök, vitlök
  • ✔️Galaktaner – bönor, linser som kikärtor, kidneybönor, linser, röda bönor, sojabönor
  • ✔️Polyoler – sötningsmedel som mannitol, sorbitol, xylitol som du ofta hittar i sockerfritt godis och tuggummi


I vilka livsmedel hittar du aldrig dessa kolhydrater?

  • ✔️Kött, fisk, fågel och ägg innehåller inte kolhydrater alls i princip så dessa kan du alltid äta
  • ✔️Fett innehåller inte heller kolhydrater


I följande livsmedel är det låg halt av FODMAP

  • ✔️Ris
  • ✔️De flesta nötter
  • ✔️Grönsaker och frukter som: aubergine, gurka, kålrot, bok choy, morot, palsternacka, röd paprika, spenat, ananas, apelsin, blåbär, citron, hallon, honungsmelon, jordgubbar, kiwi, lime


Varför har man problem att bryta ner dessa livsmedel?

Det kan finnas flera underliggande orsaker. Vår erfarenhet är att det ofta beror på dålig matsmältning med brist på vissa enzymer eller magsyra. Det kan också bero på dysbios, alltså en obalans av bakterier i tarmen. Antingen att det finns för mycket bakterier i tarmen, eller fel sorts bakterier.


Hur gör jag?

Det är viktigt att känna till att det är mängden FODMAP man äter som kan vara avgörande. Äter man bara en liten del så behöver det inte skapa problem medan en större mängd kan skapa stora problem. Du måste lära dig att hitta din nivå.

  • ✔️Du kan börja med att eliminera livsmedel vilka i stora drag är: mejeriprodukter som mjölk och färskost, baljväxter, frukter, grönsaker enl ovan, bröd och spannmål gjorda på vete, råg och korn, livsmedel med xylitol och sorbitol.
  • ✔️Ät: Kött, fisk, fågel, ägg, smör, olivolja, cocosfett, lite potatis, vissa grönsaker enl ovan, vissa frukter enl ovan, hårdost, kryddor, de flesta nötter, glutenfria produkter.


Du har säkert hört talas om SIBO test, detta kan man göra för att utesluta om man har för stor gasbildning från tarmen, det är inget vi gör på kliniken utan vi rekommenderar att man ser över sin matsmältning generellt om man har detta problem för att hitta orsaken till problemet och få bukt med det på sikt så man kan leva så normalt som möjligt. På våra undersökningar kan vi även se vilka livsmedel just du verkar reagera på och om du har en överväxt av bakterier i tarmen. Du kan dock börja med att utesluta livsmedel och se om du blir bättre, blir du inte det så rekommenderar vi även att du gör Heidelbergtest för att testa om du har för lite magsyra eller om det är någon annan funktion i magsäcken som inte är som den skall. Det är ofta även bra att ta en bra probiotika för tarmen. Vi rekommenderar Sanbiota Adult och det kan även vara relevant att testa att ta matsmältningsenzymer. Se även våra generella tips på matsmältning i våra generella guider.


Du skall inte gå på en låg FODMAP kost för länge då dessa kolhydrater normalt är viktiga för din goda tarmflora. Det finns en risk att FODMAP kost i längden kan minska den fantastiska mångfald du skall ha i tarmen det är en av anledningarna till att vi förespråkar att direkt gå till roten med problemet istället. 4-8 veckor kan man testa sig fram men alla de grönsaker och frukter som man inte skall äta är viktiga för vår tarmhälsa.




VAD KAN DU GÖRA?

Ta reda på orsaken till varför Din mage bråkar med dig

I våra hälsoundersökningar hittar vi ofta vad som kan vara problemet för dig och din mage och kan ge dig snabbare råd så du slipper famla och testa så mycket. Vi kan rekommendera dig att följa någon specifik plan men vi kan också komma att rekommendera dig vidare undersökningar.

Observera att alla våra tips, råd, undersökningar och behandlingar går ut på att skapa kapacitet i kroppen för självläkning och för förebyggande hälsa. Vi behandlar inte specifika sjukdomar och vi sätter inga diagnoser.


Informationen vi förmedlar på denna sida är inte avsedd att ersätta samråd med din ansvariga läkare. Går du på läkemedel, prata alltid med din läkare om du gör kostomläggningar och andra livsstilsförändringar. Senarelägg inte läkarbesök med anledning av något du läst på vår sida.

Göteborgsvägen 74

433 63 Sävedalen

info@lundborgkliniken.se

031-133200

Måndag-Fredag

09.00-17.00

© 2021 Lundborgkliniken AB. All Rights Reserved.